Chronimy zdrowie – marzec 2022

Kiedy konflikt lub wojna staje się najważniejszym tematem w przekazach medialnych, może wywoływać takie uczucia jak strach, smutek, złość, czy niepokój. Zwłaszcza, jeśli kryzys ma miejsce tuż za naszą granicą.

Poczucie strachu i lęku może odczuwać również dziecko. Jak zatem rozmawiać o konflikcie i wojnie z dzieckiem? Czy w ogóle rozmawiać? Takie pytania zadają sobie rodzice i to bardzo dobrze, bo należy pamiętać, że dzieci mają prawo wiedzieć, co dzieje się na świecie, ale dorośli mają jednocześnie obowiązek chronić je przed stresem. Rodzic zna swoje dziecko najlepiej i potrafi używać odpowiedniego języka do wieku dziecka, obserwują jego reakcje. Co więcej, jest wrażliwy na wszelkie oznaki niepokoju. Ale jak zacząć rozmowę? Dobrym punktem wyjścia jest zapytanie dziecka, co już wie i jak się z tym czuje. Niektóre dzieci mogą nie być świadome, co się dzieje i nie okazywać zainteresowania rozmową na ten temat, z kolei inne mogą przeżywać tę sytuację i martwić się, często „w milczeniu”. W przypadku młodszych dzieci w rozpoczęciu dyskusji może pomóc np. wspólne rysowanie lub czytanie i opowiadanie bajek. Jakie mogą być inne sugestie? Warto przeczytać o tym nie tylko w tym biuletynie.

Zbliżająca się wiosna to duże wyzwanie dla naszej odporności. Kolejny raz podpowiadamy jak zadbać o odporność. Jak się okazuje, wiele domowych metod może wspomóc naszą odporność a wiosna i lato to dobry czas na zbudowanie i ufortyfikowanie odporności. Należy pamiętać o właściwym odżywianiu. Tu szczególnie polecamy unikać spożywania słodkości. Badania pokazują, że cukier może osłabiać odporność nawet o 50%. Rzeczywiście, cukier został opisany jako „jeden ze składników spożywczych najbardziej szkodliwych dla naszego układu odpornościowego”. Badania wcześniej opublikowane w „American Journal of Clinical Nutrition” i w „Dental Survey” wykazały, że spożywanie 100 gramów węglowodanów, takich jak fruktoza, glukoza, sacharoza, pasteryzowany sok pomarańczowy i inne, hamuje zdolność białych krwinek do pochłaniania i niszczenia szkodliwych mikroorganizmów i cząstek, które miały być obce dla ciała. Większa ilość cukru oznacza wyższy stopień utraty odporności. Białe krwinki stanowią znaczną część mechanizmu obronnego organizmu przed infekcjami. Gdy funkcje białych krwinek są ograniczone, całkowita odpowiedź immunologiczna organizmu jest znacznie ograniczona. Ponadto, spożywanie około 75 gramów glukozy również zmniejsza aktywność limfocytów.

Beata Śleszyńska

Do pobrania

Plik Opis
pdf Chronimy Zdrowie – marzec 2022