Chronimy zdrowie – luty 2022
Słowo „Dziękuję” nie tylko buduje i wzmacnia nasz optymizm, ale także rozwija empatię, redukuje poczucie złości i frustracji, uspokaja, ułatwia nawiązywanie dobrych relacji z ludźmi.
Otóż, zdrowa dieta ma wpływ na jakość mikroflory jelitowej. Ostatnie badania wykazały, że mikrobiota jest nie tylko biernym obserwatorem, ale również aktywnie wpływa na wiele funkcji organizmu, w tym na odporność. Wielu chorobom, np. infekcyjnym, nowotworowym, metabolicznym czy autoimmunologicznym, towarzyszą zaburzenia w fizjologicznym składzie bakterii jelitowych.
Na ten stan ma wpływ nie tylko sama choroba, ale przyjmowane leki, sposób odżywiania oraz stan psychiczny człowieka. W szczególności każde przyjęcie antybiotyku powoduje wieloletnie zmiany w postaci zubożenia flory fizjologicznej, a także bardzo dobre warunki do rozwoju grzybów. Dlatego tak ważne jest przyjmowanie probiotyków podczas antybiotykoterapii i przez wiele tygodni po jej zakończeniu. Czas odbudowy fizjologicznej flory jelitowej jest okresem, w którym organizm jest mniej odporny na różne zagrożenia. Każda zmiana fizjologicznej flory może mieć swoje konsekwencje zdrowotne w przyszłości.
Jeżeli chodzi o dietę — to przede wszystkim problemem jest przetworzona, prozapalna dieta, bo ona nie dostarcza wystarczająco błonnika, a to właśnie błonnik jest ważny o czym piszemy w poniższym artykule.
W lutowym biuletynie odpowiadamy na pytanie, dlaczego poczucie wdzięczności jest ważne dla naszego zdrowia? Psycholodzy, którzy zajmują się psychologią pozytywną od dawna prowadzą badania nad wpływem wdzięczności na nasze życie, emocje i samopoczucie. Słowo „Dziękuję” nie tylko buduje i wzmacnia nasz optymizm, ale także rozwija empatię, redukuje poczucie złości i frustracji, zmniejsza niepokój, ułatwia nawiązywanie dobrych relacji z ludźmi.
Beata Śleszyńska