Chronimy zdrowie – wrzesień 2021

Dzień staje się krótszy, robi się coraz chłodniej, zbliża się jesień. Już niebawem liście drzew zmienią barwę na wszystkie odcienie żółci, pomarańczy i czerwieni.

A jesienią, kiedy pogoda przestaje być już sprzymierzeńcem naszego zdrowia, powinniśmy dostarczyć naszym organizmom odpowiednią dawkę witamin i minerałów. Jest to przede wszystkim czas na wszelkie warzywa dyniowate — królować na naszych talerzach powinny zatem dynie, cukinie, patisony. Są niskokaloryczne i pełne witamin, a więc bardzo zdrowe. Jesień to również czas na buraki i brokuły. Nie zapomnijmy o przetworach i mrożeniu — zima zbliża się wielkimi krokami! Jesień to też czas na grzybobranie. Zbieranie grzybów dla wielu to bardzo przyjemna rozrywka i możliwość oderwania się od codziennych obowiązków czy problemów. Ale czy wiemy jakie wartości odżywcze mają grzyby? Czy są jakieś korzyści zdrowotne? Okazuje się, że tak. Grzyby wykazują szereg korzystnych właściwości. Ale pamiętajmy nie zbierajmy grzybów, których nie znamy. Gdy nie jesteśmy pewni, czy prawidłowo rozpoznaliśmy grzyb, nie wkładajmy go do koszyka.

W naszym biuletynie piszemy coś o relacjach rodzinnych. Rodzina to system, w którym powinniśmy otrzymywać miłość, bezpieczeństwo oraz wsparcie. Nie zawsze jednak tak jest… Czasami relacje rodzinne mogą być trudne. Niektóre osoby doświadczają nadużyć psychicznych, emocjonalnych lub fizycznych ze strony najbliższych. Psychologowie zauważyli w ostatnim okresie wzrost problemów w rodzinach. Prawdopodobnie ma to związek z izolacją społeczną, nauką i pracą zdalną. Bo przecież całe rodziny zamknięte były w swoich czterech ścianach mieszkań. Czy jest jakaś dobra nowina dla takich właśnie osób?

Beata Śleszyńska
redaktor wydania

Do pobrania

Plik Opis
pdf Chronimy zdrowie - wrzesień 2021