Chronimy zdrowie – listopad 2020
W listopadowym numerze przypominamy o słuszności suplementacji witaminą D. Tym bardziej, że ostatnie badania sugerują, że niedobór witaminy D może zwiększać ryzyko zakażenia koronawirusem i nasilenie COVID-19.
Jeśli mamy niedobór witaminy D, ma to wpływ na naszą podatność na infekcję. Nasz organizm produkuje witaminę D3 pod wpływem promieni słonecznych, dlatego w sezonie jesienno-zimowym zalecane jest jej dodatkowa suplementacja w odpowiednich dawkach, bo nadmiar też nie jest wskazany.
W biuletynie znajdziecie również artykuł dotyczący szkodliwości palenia tytoniu. Listopad jest miesiącem, w którym obchodzimy Światowy Dzień Rzucenia Palenia. Zrywanie z nałogiem tytoniowym z pewnością nie należy do łatwych i przyjemnych procesów. Mimo wszystko zdecydowanie warto rozpocząć walkę ze swoimi słabościami przede wszystkim z uwagi na swoje zdrowie.
Aby zadbać o zdrowie również trzeba pomyśleć o naturalnym wspieraniu odporności. Jak się okazuje, wiele domowych metod może wspomóc naszą odporność. Z dzieciństwa pamiętam, że zatroskana mama lub babcia, gdy tylko zaobserwowały u mnie gorączkę lub usłyszały kaszel, nim udały się ze mną do lekarza sięgały po napotne napary i faszerowały ząbkami nieprzyjemnego w smaku czosnku i robiły domowy syrop z cebuli. Pamiętam też, że babcia podawała mi łyżkę soku z kapusty. Być może wielu z was pomyślało, że to pozbawione racjonalnych podstaw przesądy lub relikty ludowej tradycji. Jednak historia lubi zataczać koło i coraz więcej badań potwierdza zasadność tradycyjnych domowych zabiegów. W dobie rosnącej lekooporności bakterii, mutujących wirusów i kolejnych doniesień o skutkach ubocznych syntetycznych leków coraz częściej naukowcy zwracają uwagę ku naturalnym przyprawom, ziołom i niektórym surowcom o właściwościach wzmacniających i regenerujących. Takim naturalnym sprzymierzeńcem o właściwościach prozdrowotnych jest sok z kiszonej kapusty, odkwasza organizm, poprawia odporność i jest prawdziwą bombą witaminową.
Beata Śleszyńska
redaktor wydania