Chronimy zdrowie – październik 2019
Rozpoczynająca się jesień ma znaczący wpływ na zdrowie i nastrój naszych pociech. W tym czasie dziecko jest narażone na różnego rodzaju infekcje i choroby. Na co się przygotować i jak można zapobiec niektórym schorzeniom?
Nie uchronimy naszego malucha przed wszystkimi dolegliwościami. Warto jednak wzmacniać jego odporność poprzez odpowiednią dietę i aktywnością fizyczną (np. regularne spacery). Do tego warto ograniczyć cukier, ponieważ jest on szczególnie destrukcyjny dla odporności dziecka. Mimo, że wiadomo to już od wielu dekad, wciąż nie potrafimy go odmawiać. Tymczasem jego spożywanie znacząco obniża zdolność białych krwinek do zabijania patogenów. Udowodnili to naukowcy z Uniwersytetu Loma Linda, którzy podali grupie ochotników ilość cukru równą tej znajdującej się w litrze gazowanego napoju (a więc ok. 100 gramów), a następnie zbadali ich krew, do której dodano także „bakteryjny koktajl”. Stan, w którym białe krwinki były wyraźnie mniej zdolne do neutralizowania mikroorganizmów, trwał aż przez 5 godzin!
Jeśli nasze dziecko lub my sami wpadliśmy więc w spiralę infekcji, odstawmy cukier choć na jakiś czas. A najlepiej — na zawsze. Cukier to również największy wróg jelit, dlaczego? Koniecznie przeczytajcie poniższy artykuł.
Beata Śleszyńska
redaktor wydania
Wszystkie numery biuletynu znajdziesz tutaj